NL | BE

Een waterontharder is een functioneel instrument om in huis te hebben. Is kalkaanslag je een doorn in het oog? De waterontharder kan er voor zorgen dat dit niet meer terugkomt. Met dit systeem wordt het relatief harde water dat uit de Belgische kranen komt, omgezet in zacht water dat kalkarm is. Dit heeft positieve effecten voor de meeste van je apparaten in huis. Denk maar eens aan je vaatwasser of wasmachine die met gebruik van zachter water een stuk langer meekunnen. Of het koffiezetapparaat die je na tal van jaren nog steeds dezelfde pure koffiesmaak geeft, omdat kalkaanslag niet meer blijft hangen onder de filter.

Om van deze luxe en comfort te kunnen genieten, is er wel een behoorlijke investering nodig. Het gaat hierbij om een duurzame investering die tevens goed in voor je rekening. Denk maar eens aan de stookkosten die met zachter water ook dalen. Waarop de kostprijs van een waterontharder wordt gebaseerd zullen we hier uitleggen. Er bestaan meerdere factoren die de kwaliteit en kostprijs van de waterontharder kunnen bepalen.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder zorgt ervoor dat tamelijk hard water wat je huis binnenkomt wordt omgezet in zachter water. Om dit te bereiken dienen al te grote hoeveelheden calcium en magnesium uit het water te worden gefilterd, en wordt natrium toegevoegd. De waterontharder bestaat uit drie grote en belangrijke onderdelen: de filter met hierin de onthardingscilinder, de besturingseenheid die in veel gevallen digitaal is en het zoutvat. In het zoutvat zit het natrium dat bij de verzadiging van harsbolletjes met water langs deze harsbolletjes wordt gespoeld. Dit proces heet de regeneratie van de waterontharder.

Waarop is de prijs gebaseerd?

De investering in een waterontharder is flink. Consumenten spreken bij een grote investering graag over een terugverdienperiode, maar daar is bij dit product eigenlijk geen sprake van. Voor een goede waterontharder die lang mee kan, kun je rekening houden met prijzen startend vanaf €700 euro, maar vaak uitkomend op circa €1.000 euro.

Waarom is er geen sprake van een terugverdienperiode?

Veel mensen zullen waarschijnlijk schrikken van het investeringsbedrag. Daar overheen komen vaak nog zaken als reparatie en onderhoud, waardoor de kosten nog verder oplopen. Daartegenover staat een flinke besparing op de energierekening. Omdat het kalk zich niet meer ophoopt bij je warmtewisselaar, heeft het verwarmingselement minder moeite om snel warm te worden. Hiermee bespaar je in een periode van 5 á 10 jaar zeker 20% op je energierekening (gemiddelde woning in België).

Ook op wasmiddelen kun je met een waterontharder besparen, denk maar eens aan anti-kalk in je douchecabine of zout in je vaatwasser. Dit is met een goede waterontharder niet meer noodzakelijk. Ook de apparaten zelf gaan langer mee door de absentie van kalk.

Tot slot kan je aan je eigen huid verbetering waarnemen. Zachter water met minder kalk zorgt ervoor dat het water iets vetter wordt, waardoor je huid na het douchen of handen wassen niet droog wordt. Ook mensen met eczeem kunnen het verschil waarnemen (dus minder last van uitdroging).

Op de vraag waarom je niet kunt spreken over een terugverdienperiode, is daarom te zeggen dat de investering groot is en dat je rekening houdende met de extra kosten voor onderhoud en zout voor in het zoutvat, er onder de streep geen winst te halen valt. Maar de voordelen die je ervaart met de waterontharder zijn een investering zeker waard.

Welke factoren bepalen de prijs van een waterontharder?

De waterontharder heeft dus een hoge aanschafprijs. Op basis waarvan is deze prijs bepaald? Daaraan liggen meerdere factoren ter grondslag. Allereerst bestaat er een mechanische en een elektrische waterontharder, waarbij het elektrisch model de duurste, maar beste variant is.

De elektrische waterontharder is het meest gebruiksvriendelijk. Dit komt onder andere door het proces van regeneratie, die is het schoonspoelen van de ontharder. Dit schoonspoelen vindt eens in de zoveel dagen plaats. Binnen de elektrische waterontharder zit een eigen systeem die op basis van watergebruik in een huishouden kan bepalen op welke momenten zo’n regeneratie plaats kan vinden. Dit gebeurt dan op momenten dat normaal weinig tot geen water wordt gebruikt, zodat je er geen last van hebt.

Bij een mechanische waterontharder daarentegen vindt het proces van regeneratie plaats om een bepaald aantal uren, zonder rekening te houden met vaste rituelen van waterverbruik in huis. Het gevolg hiervan is dat tijdens het proces van regeneratie tijdelijk hard water uit de kraan kan komen.

 • Harscilinders
  In beide gevallen kan daarbij worden gekozen voor een dubbele harscilinder. Deze optie heeft twee voordelen: op momenten van regeneratie neemt de tweede cilinder de ontharding van water over van de andere, de capaciteit van waterontharding buiten regeneratie is dubbel ten opzichte van een enkele harscilinder.
 • De prijzen
  Voor de elektrische waterontharder geldt door het gebruikersgemak een hogere kostprijs, welke start vanaf zo’n €900 euro. Voor de mechanische waterontharder geldt een lagere prijs; die start vanaf circa €700 euro. Bij deze prijzen dient wel vermeld te worden dat voor de mechanische variant meer verbruik is van water en zout, omdat er geen rekening wordt gehouden met watergebruik, in periodes waarin dit bijvoorbeeld minder gebeurt.
 • De extra kosten
  Buiten de aanschafprijs gelden voor de waterontharder nog verschillende extra kosten, zoals het verplichte onderhoud en het handmatig bijvullen van zout in het zoutvat.
 • Onderhoud
  Het onderhoud aan de waterontharder gebeurt vaak eens in de twee jaar. Afhankelijk van waar je de wateronthouder wilt kopen, kan dit op contract worden geregeld. De aanbieder laat dit in zo’n geval vaak meerekenen in de prijs. Om er zeker van te zijn dat je de juiste prijs betaald, moet je er dus goed op passen dat de onderhoudskosten niet te hoog uitvallen. Je wilt natuurlijk niet je extra voordeel weer verliezen op de onderhoudskosten.

Wat valt er onder het onderhoud?

Tijdens onderhoud komt een specialist bij je over de vloer die allerlei zaken voor je controleert. Zo mag je er vanuit gaan dat de waterontharder na de controle vrij is van eventuele bacteriën en eventueel achtergebleven kalk. Ook de waterzachtheid zal worden gecontroleerd. Bij de controle worden vaak nog producten aangeboden, zoals het bijvullen van het zoutvat met zout van het bedrijf. Dit is een element die er voor kan zorgen dat de onderhoudskosten nog flink oplopen.

Het volume van waterverbruik

Het waterverbruik binnen een huishouden speelt ook een grote rol bij het bepalen van de prijs voor een waterontharder. In een huishouden van meerdere personen heb je een grotere waterontharder nodig dan wanneer je alleen woont. Een te grote waterontharder kan zorgen voor te weinig regeneraties, terwijl een te klein systeem kan zorgen voor te veel regeneraties, die de kosten flink laten oplopen bij water- en zoutverbruik. De verkopende partij dient rekening te hebben gehouden met dit feit voorafgaand aan de overeenkomst.

Een waterontharder thuis installeren

Binnen de installatie van een waterontharder komen meerdere factoren kijken die invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Uiteraard het installeren zelf, wat eigenlijk een makkelijke klus is. Een specialist zal daarvoor bij je thuis langs komen en de waterontharder plaatsen aan het begin van je waterleiding, vaak in de meterkast of kelder. Dit proces, een stukje waterleiding verwijderen en hier de waterontharder plaatsen, kan na 2 uur weer klaar zijn. Kosten: circa €200 euro.

Een tweede kostenpost zit hem in het model dat je wilt. Je kunt kiezen uit twee verschillende modellen: het combi- en het duo-model. Het combi-model is iets duurder dan het duo-model, maar beide hebben voor- en nadelen.

 • Het combi-model
  Het combi-model is een verpakking waarin alle drie de belangrijke onderdelen van de waterontharder zitten. Dit is vaak een wat grotere waterontharder die veel ruimte in beslag neemt. Echter is alles wel netjes verpakt en staat het na de plaatsing niet meer in de weg. De prijs is iets hoger dan het duo-model.
 • Het duo-model
  Het duo-model biedt ook de drie onderdelen, maar het zoutvat kan in deze vorm los worden gekoppeld van de waterontharder zelf. In dit geval wordt er dan een slangetje gelegd tussen de waterontharder en het zoutvat. Het gevolg is dat het er een minder gestroomlijnd uitziet. Aan de andere kant is het op deze manier voor de gebruiker makkelijk om het zoutvat handmatig bij te vullen. De prijs is tevens iets lager.

De prijs onder de streep

De waterontharder heeft dus meerdere kostenposten, maar ook grote voordelen. Het plezier, de luxe en het comfort wat je kunt ervaren met de waterontharder is de investering zeker waard. Om een goed inzicht te krijgen in de uiteindelijke prijs is het aan te raden meerdere offertes aan te vragen. Daarna kun je een keuze maken voor de juiste aanbieder met een betrouwbaar contract.

De exacte prijzen weten?

Omdat er zoveel aanbieders van waterontharders in Vlaanderen actief zijn kunnen de prijzen enorm verschillen per bedrijf. Daarom is het raadzaam om offertes op te vragen en vrijblijvend de prijzen te vergelijken.