NL | BE

Wil je een waterontharder kopen en daarmee voorgoed af zijn van kalkaanslag en andere nadelige gevolgen van kalk? Dat kan! Het is een investering die je daarna op meerdere vlakken kunt terugverdienen, zowel financieel als materieel. De waterontharder laat zachter water je huis binnenstromen met een lagere hoeveelheid kalk erin. Ieder huishouden kan er één kopen.

Hoe gaat het proces van water ontharden in zijn werk?

Het gebruikelijke water dat bij je binnenkomt is tamelijk hard water, met een hoog gehalte calcium (kalk) en magnesium. Dit zijn mineralen die de mens wel nodig heeft, maar het hoeft niet per se in die mate. Met de waterontharder stroomt het water door een filter, waarin harsbolletjes zitten die de kalk uit het water filteren en er natrium aan toevoegen. Dit proces heet ionenwisseling. Zo ontstaat zacht water en dat heeft veel voordelen.

De voordelen

Door een waterontharder te kopen heb je niet langer last van kalkaanslag. Dit betekent dat je apparaten zoals de wasmachine of vaatwasser langer mee kunnen en minder zout nodig is. Ook blijft je textiel langer mooi en vervagen de kleuren van je T-shirt niet snel meer. Doordat zich geen kalk meer ophoopt in je waterleidingen heb je ook bij verwarmingselementen, die anders dichtslibden en harder moesten stoken, minder stookkosten. Tot slot heb je nooit meer last van aanwijsbare kalkaanslag op je muur of bijvoorbeeld in je koffiezetapparaat.

Een waterontharder kopen: waar moet ik rekening mee houden?

Voor een kwalitatief goede waterontharder ben je al zeker €800 euro kwijt. Vraag daarom meerdere offertes aan voordat je overgaat op een aankoop. Bekijk goed de contracten voordat je overgaat tot koop; in de kleine lettertjes staan vaak extra kosten voor verplicht onderhoud. De waterontharder moet daarnaast worden aangepast op het watervolume van je huishouden. Dus gebruik je thuis met een groot gezin meer water, dan heb je een grotere waterontharder nodig en andersom.

De exacte prijzen weten?

Omdat er zoveel aanbieders van waterontharders in Vlaanderen actief zijn kunnen de prijzen enorm verschillen per bedrijf. Daarom is het raadzaam om offertes op te vragen en vrijblijvend de prijzen te vergelijken.