Noodzaak?
Een waterontharder is vaak geen noodzaak, zeker niet in Vlaanderen. Over het algemeen is het water dat bij ons uit de kraan komt goed drinkbaar en rijk aan mineralen. Zeker in een omgeving waar een waterzuiveringsbedrijf actief is, is een eigen waterontharder wellicht prettig en goed voor het comfort, maar niet noodzakelijk. Toch zijn er nog plekken waar je een waterontharder zeer goed kan gebruiken.
Wanneer heb je een waterontharder nodig?
Het antwoord op deze vraag hangt af van waar je woont. Het hardheid van water verschilt nogal, zo heb je met name op de Veluwe al zeer zacht water, maar zijn er verschillende andere gebieden waar het water duidelijk meer kalk bevat. De kalk kan op meerdere plekken gevolgen hebben in je huishouden. Ook in gebieden waar de hardheid van het water gemiddeld is, kunnen bewoners naar verloop van tijd last krijgen van kleine afzettingen kalk in waterleidingen of huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine.
Als je op een plek woont waar het water nog tamelijk hard tot zeer hard is, dan is een waterontharder noodzaak. Dit voorkomt dat je vaatwasser of wasmachine binnen afzienbare tijd last krijgen van kalkaanslag in de leidingen. Ook verwarmingselementen kunnen last krijgen van kalk, waardoor de stookkosten flink kunnen oplopen. Door het gebruik van een waterontharder hebben je huishoudelijke apparaten kans op een langere levensduur.
Bij welke hardheid heb ik een waterontharder nodig?
Hardheid van water is niks anders dan de hoeveelheid kalk (calcium en magnesium) dat aanwezig is in het water. In Vlaanderen gebruiken we om dit aan te geven ‘Franse Hardheid (fH)’. Er zijn verschillende schalen om aan te geven welke hardheid het water heeft. Het zachtste water heeft waarden van 0 tot 7 graden Dh. De hoogste waarden liggen tussen de 32 en 55 graden fH. Mocht je water hebben van 22 graden fH of meer, dan kan een waterontharder voor jou zeker een noodzaak zijn.