Werking
De waterontharder maakt van kalkrijk hard water, zachter water met minder kalk. De waterontharder maakt het werk af dat grotere zuiveringsinstallaties al ten dele voor de huishoudens doen op regionaal niveau. Je hebt dan zelf invloed op de hardheid van je water. Maar hoe werkt een waterontharder precies?
Drie verschillende onderdelen
De waterontharder heeft drie belangrijke onderdelen die ervoor zorgen dat bij jou thuis zacht water uit de kraan komt. Het belangrijkste onderdeel waar de kalk uit het water wordt gefilterd heet de ionenwisselaar. Binnen de ionenwisselaar bevinden zich harsbolletjes die geladen zijn met natrium. Deze harsbolletjes filteren de kalk uit het water en voegen hier natrium aan toe waardoor zachter water ontstaat. De harsbolletjes houden de kalk vast tot een punt van verzadiging, waarna de ionenwisselaar moet worden schoongespoeld. Hier komt het laatste onderdeel van de waterontharder in beeld.
Dit onderdeel is het zoutreservoir of het zoutvat. Dit reservoir moet om de zoveel tijd handmatig worden bijgevuld. Met dit zout (of natrium) spoel je de ionenwisselaar schoon door in combinatie met water de harsbolletjes vrij te maken van de opgevangen kalk. Het pekelwater, natrium in combinatie met water, stroomt samen met de opgevangen kalk het riool in. Dit proces noemt regeneratie en vindt eens in de zoveel dagen plaats.
Zelf de hardheid bepalen
Een derde en laatste belangrijke onderdeel van de waterontharder is het besturingssysteem. Hierop kun je zelf bepalen op welke momenten je het regenereren wilt laten plaatsvinden, maar dit kan het systeem ook zelf doen op basis van volume. De regeneratie van de waterontharder vindt dan plaats op standaard momenten waarop weinig tot geen waterverbruik is, bijvoorbeeld ’s nachts. Ook kun je met het besturingssysteem de streef hardheid van je water bepalen. Met het oog op menselijke consumptie van het water is aan te raden dit op minimaal 7 graden Franse Hardheid (fH) in te stellen.