Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Prijzen-waterontharders.be
Prijzen-waterontharders.be

Voordelen waterontharder

Met een eigen waterontharder in huis zorg je ervoor dat jouw water nog zuiverder is dan gebruikelijk in Vlaanderen. De waterontharder trekt het overmatige gehalte aan calcium (kalk) en magnesium uit het harde water en zorgt hierdoor voor zacht water. De investering in een waterontharder brengt veel voordelen met zich mee; energiebesparing, de inboedel gaat langer mee, kleding blijft langer mooi, noem maar op!

1. Besparen op wasmiddelen en shampoo

Zachter water is beter in combinatie met wasmiddelen en zeep. De vetzuren die zitten in deze producten reageren beter op zacht water dan op het gebruikelijke relatief harde water en werken daardoor beter. Daarom heb je minder wasmiddelen en shampoo nodig om hetzelfde resultaat te bereiken.

Dit kan een kostenbesparing opleveren op de schoonmaakproducten van al gauw €30 euro per jaar, terwijl het algemene verbruik ook flink afneemt. In de wasmachine kun je met zachter water zelfs 50% minder wasmiddel gebruiken. Kijkende naar de shampoo die je onder de douche gebruikt, hoe minder je hier van nodig hebt, hoe beter het ook nog eens is voor je huid.

was verzachten

2. Kleding wordt zachter

Ook bij de kleding is veel verbetering te zien. Wanneer je wast met regulier water en zonder een waterontharder, zal je naar meerdere wasbeurten zien dat de felle kleuren in je kleding enigszins verbleken, dit komt door de kalk in het water. Tevens komt de kleding met zachter water ook zachter uit de was.

3. Lagere energielasten

In eerste instantie had je waarschijnlijk niet gedacht aan lagere energiekosten door zacht water, maar het is wel degelijk zo. Als jarenlang relatief hard water je huis is binnengekomen, zal dit naar verloop van tijd zorgen voor kalkvorming in de CV-ketel. Deze kalk zal vervolgens uitbreiden naar radiatoren en verwarmingselementen in je huis, waar de kalk zich ophoopt.

Door dit fenomeen zit er verhoudingsgewijs steeds minder warm water in het systeem, waardoor systemen meer moeite moeten doen om de verschillende verwarmingselementen in huis te verwarmen. Dit leidt op haar beurt weer tot hogere stookkosten die met een waterontharder voorkomen hadden kunnen worden. Het zachte water kan een verschil van om en nabij de 20% maken ten opzichte van het gebruikelijke water. Zo is zacht water ook nog eens een stuk beter voor het milieu!

4. Langere levensduur van je huishoudelijke apparatuur

Zacht water houdt je apparatuur langer goed. Denk maar eens aan een vaatwasser of wasmachine. Allereerst viel zojuist al te lezen dat er minder wasmiddel nodig is in de wasmachine met zachter water, maar ook de kalkaanslag in de wasmachine zal verminderen of zelfs verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat je minder snel op zoek hoeft naar een nieuwe wasmachine en dát scheelt behoorlijk in de kosten.

Er zijn bronnen die claimen dat dergelijke apparatuur zoals een wasmachine of vaatwasser wel 15% langer mee kan. Daarbij hoef je bijvoorbeeld bijna geen zout meer toe te voegen aan de vaatwasser. Als je er zo over nadenkt klinkt dat niet per se als iets wat niet waar kan zijn. Zacht water belast apparatuur nou eenmaal een stuk minder dan hard(er) water.

kalkaanslag douchekop

5. (Bijna) nooit meer de badkamer schrobben

Je kent het vast wel, kalkaanslag in de omgeving van de douche of in een andere vochtige omgeving. Ook dit is een gevolg van het hoge gehalte kalk. Kalk tussen je muurtegels in de badkamer geven een vieze uitstraling en soms een muffe geur. Een schoonmaakmiddel als anti-kalk werkt hier goed tegen, maar liever zou je het helemaal niets hoeven doen. Door een waterontharder te gebruiken komen de grote hoeveelheden kalk niet meer uit de douche en ze blijven ook niet achter in de douchekop. Dit levert naast een schonere badkamer ook nog geld op, want de anti-kalk heb je niet langer nodig.

6. Grote kans om van je huidproblemen af te komen

Mensen die snel last hebben van een droge of geïrriteerde huid, zullen met het gebruikelijke water na het douchen sneller last krijgen van schilfers of jeuk. Als je een waterontharder in huis neemt kunnen deze problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Vooral personen die last hebben van eczeem kunnen een groot verschil waarnemen na de ingebruikname van een waterontharder. Door het ontharden wordt het water namelijk iets vetter, maar dan in positieve zin. Het zorgt er ook voor dat je huid iets vetter en vitaler blijft en voelt daardoor zachter aan. Hierdoor zal uitdroging van de huid met zachter water tot het verleden behoren.

7. Geen verlies meer van de smaak aan je koffie of thee

Als kalk achterblijft in je koffiezetapparaat of waterkoker, ga je dat vroeg of laat ook merken aan de smaak van je koffie of thee. Bij een koffiezetapparaat merk je dat kalk is achtergebleven als het een enorm pruttelend geluid begint te geven. Het water heeft meer moeite om door de leidingen de koffiepot in te komen, en neemt soms ook kalk mee en dat merk je aan de smaak. Wil je de afnemende smaak van een goede kop koffie of thee voorgoed achter je laten, neem dan een waterontharder in huis (of kies voor een automaat met eigen mini-ontharder).

Ook voor menselijke consumptie is het ontharde water geschikt. De mens heeft nog steeds een bepaalde behoefte aan mineralen zoals calcium en magnesium, die het uit water haalt. Het is daarom dat men zich afvroeg of onthard water wel voor consumptie kon worden gebruikt. Als het water is onthard op de meest gebruikelijke vorm voor particulieren, namelijk door middel van ionenwisseling, dan brengt het ontharde water volgens de World Health Organisation (WHO) geen gezondheidsrisico’s met zich mee.

8. Servies en glazen zullen glanzen als nooit tevoren!

Zacht water zal ervoor zorgen dat je vaat nog betere resultaten laat zien. Er blijft geen kalkaanslag meer zitten in je glazen, terwijl je servies de oude kleuren zal behouden.

Dat zijn er een hoop! Nu in contact komen met specialisten? Neem dan vrijblijvend contact op met meerdere bedrijven in jouw regio om de mogelijkheden en de kosten te bespreken.

 

Offertes voor waterontharders ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende waterontharder experts