Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Prijzen-waterontharders.be
Prijzen-waterontharders.be

Zout voor de ontkalker

Tijdens het proces van regeneratie, het schoonspoelen van de filter van je waterontharder, speelt zout een cruciale rol. Dit zout wordt opgeladen in de harsbolletjes en komt in de vorm van natrium in het ontharde water terecht. Het speciale zout is effectief voor het verwijderen van kalk uit het water. Het regeneratiezout is veelal verkrijgbaar in de vorm van pastilles of tabletten.

zoutreservoir waterontharder

De verschillende soorten regeneratiezout

Er bestaan meerdere soorten zout voor de ontharder. Zo is er ingedampt zout, zeezout en rotszout. Elk van deze soorten heeft zijn eigen werking. Ingedampt zout is bij de aanschaf al volledig opgelost en bestaat voor ruim 99% uit natriumchloride. Dit regeneratiezout behoudt zijn vorm van begin tot einde, waardoor in de waterontharder geen ‘zoutpap’ ontstaat, een klont van zout. Het water kan daardoor optimaal door de filter lopen.

Het zeezout is bekend bij mensen die vaak koken en bakken. Maar ook voor de waterontharder is zeezout zeer effectief. Het zout lost zichzelf zo goed als volledig op, enkel het niveau van de natriumchloride ligt iets lager, rond de 85%. Er is bij zeezout een zeer kleine kans op de eerder genoemde ‘zoutpap’.

Het rotszout is van de drie het minst geschikt als regeneratiezout en dus ook het goedkoopste alternatief. Het zout is voor 1% onoplosbaar, waardoor de kans op ‘zoutpap’ iets groter is. Wel is de natriumchloride 99%, waardoor de werking bij het verwijderen van kalk uit het water uitstekend is.

Zoutverbruik en prijs

Hoeveel zout je nodig hebt voor de ontkalker is afhankelijk van het waterverbruik in huis. Hoe meer personen het huishouden telt, hoe meer regeneratiezout je nodig zult hebben. Regeneratiezout is verkrijgbaar in zakken van 10 of 25 kg, niet ideaal dus. De prijs ligt vaak rond de €11 euro per zak. Je kunt het zout voor de ontkalker ook kopen bij de leverancier van je waterontkalker, maar dit kan in veel gevallen duurder zijn dan zout uit de winkel, terwijl het resultaat vaak even goed is.

 

Offertes voor waterontharders ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende waterontharder experts