Wanneer waterontharder plaatsen?
Water ontharden is niet altijd evenveel nodig. Het water dat doorgaans uit de kraan komt is, hoewel het tamelijk kalkrijk en hard is, van goede kwaliteit. Toch kan het aan te raden zijn om een waterontharder aan te schaffen en dit heeft meerdere redenen.
Hard water
Hard water is kalkrijk en zit vol mineralen, soms iets te vol. De mineralen calcium en magnesium vallen binnen de menselijke behoefte en zijn daarom niet per se slecht. Toch kan tamelijk hard water vervelende gevolgen hebben, denk maar eens aan de zichtbare kalkaanslag in je douchecabine of in de waterkoker. Ook de levensduur van huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine of vaatwasser zijn afhankelijk van de mate van hardheid van water. In Vlaanderen schommelt het gebruikelijke drinkwater uit de kraan tussen de 7 en 22 Franse Hardheid (fH). Dit is tamelijk hard water met veel kalk.
Wanneer moet ik overgaan tot de aanschaf van een waterontharder?
Een waterontharder is niet altijd nodig. Woon je echter in een gebied waar het water een hoge hardheid heeft, dan hoef je met een waterontharder niet meer bang te zijn voor het volgende: om de zoveel maanden boenen tegen kalkaanslag om toch een glanzend huis te houden. Een droge huid na het douchen of snel last van schilfers. De aankoop van een nieuwe wasmachine om de zoveel jaar, omdat de oude al heel snel weer af is. De koffie en thee smaakt beter (bepaalde automaten hebben echter een eigen mini-ontkalker). Investeren in een waterontharder kan je in de toekomst op meerdere vlakken dus ook veel besparen.