NL | BE

De waterontharder biedt veel grote voordelen op materiële en immateriële basis. Maar niet alles aan de waterontharder is positief, zeker de investering is zeer behoorlijk, maar ook bestaan twijfels over de kwaliteit van het drinkwater na ontharding. In dit stuk bekijken we de waterontharder van de andere kant en gaan we in op de nadelen van een waterontharder.

De investering

Eén van de grote nadelen van een waterontharder is de aanschafprijs. Voor een kwalitatief goede waterontharder ben je al snel tegen de €1.000 euro kwijt. Daar komen nog installatiekosten en kosten voor verplicht onderhoud overheen. Dit verplichte onderhoud is eens in de twee jaar, de kosten hiervan zijn afhankelijk van de verkopende partij en worden vaak geregeld in een contract. Met de voordelen van de waterontharder kun je wel een deel van de investering terugverdienen, maar in eerste instantie kun je aanhikken tegen de hoge prijs.

Regeneratie en het geluid

De regeneratie is een proces waarin de filter van de waterontharder, daar waar de kalk uit het water wordt gefilterd, gespoeld moet worden. Dit gebeurt eens in de zoveel dagen, vaak op een moment dat je er zelf geen last van hebt. Voor dit regenereren heb je echter wel zout nodig, dat in combinatie met water de kalk van de harsbolletjes in de filter spoelt. Dit zout moet je handmatig bijvullen in het zoutvat van de waterontharder, ongeveer eens per maand. Dit zout is vaak beschikbaar is zakken van 25 of 10 kilo en het bijvullen van een zoutvat kost daarom nogal wat moeite. Regeneratie is daarbij geen geruisloos proces, je kan het duidelijk horen en dit kan vervelend zijn, bijvoorbeeld ’s nachts.

Ruimte

Een waterontharder kan best een groot apparaat zijn en neemt daardoor ruimte in beslag. Vaak wordt een waterontharder geplaatst in een meterkast of kelder, zodat het zo min mogelijk opvalt, maar je moet er dus wel eerst een geschikte plek voor vinden.

De exacte prijzen weten?

Omdat er zoveel aanbieders van waterontharders in Vlaanderen actief zijn kunnen de prijzen enorm verschillen per bedrijf. Daarom is het raadzaam om offertes op te vragen en vrijblijvend de prijzen te vergelijken.